Türkiye'nin tatil cenneti Antalya!
Türkiye'nin tatil cenneti Antalya!
Türkiye'nin tatil cenneti Antalya sadece harikulade plajları, enfes iklimi ve eşsiz konumu ile değerlendirilse de Antalya mutfağı takdire şayandır. Antalya'nın içinde bulunduğu eşsiz coğrafyanın ve yüzyıllardır değişik kültürlerin birarada yaşaması sonucu gastronomi turlarına konu olacak mutfağı da şekillenmiştir.
Akdeniz'in zengin balık türleri; lagos, kıpkırmızı mercan-fangri, kuzu balığı -akya, pembe barbunlar, izmarit ve mırmırlar Antalyalının sofrasında baş köşede oldu her zaman. Bunlarla envayi çeşit sofra kuruldu, yemek üretildi hele bir telatur vardır ki bilmeyen Antalyalı olmaz. Kızartmaların üzerine dökülen telatur, bazı balıkların tatlandırılması için de kullanılır.
Yayla kültürü ile gelen sıcak çorbaları ünlüdür. En favorimiz Kulaklı Çorba denilen bugünlerde en iyi örneğini 7 Mehmet restoranda bulabileceğiniz çorbadır. Yaylanın enfes ortamında beslenen oğlaklarla hazırlanan oğlak tandırı bir tadan yine gelir.
Antalya'nın verimli topraklarında hem taze sebze- meyve hem de tahıl türlerinin çoğu yetiştiği için bunlar da mutfağın zenginliğine zenginlik katar.
Pek çok turunçgil reçelini ilk Antalya'da görmüştür çoğu kişi. Turunç reçeli, kumkuat reçeli, portakal çiçeği reçeli gibi. Limon, turunç ve portakal zaten pek çok salata ve yemeğin vazgeçilmezidir. Turunç ekşisi ile tatlandırılmış salatayı beğenmemek mümkün mü.. Akdenizli olmanın hafifliğiyle zeytinyağlılar da Antalya mutfağının çatısını oluşturur. Taze ot yemekleri veya Cive gibi domates- pirinç- sarmısak- fesleğenle yapılan yemekleri bol zeytinyağı ile kotarır Antalyalı..
Unutulmaz lezzetleri sıralarsak Antalya Piyazı ilk sırayı kimseye bırakmaz. Hibeş, Cive, Oğlak Tandır, Kulaklı Çorba, Taş kadayıf (arap kadayıf), zeytin piyazı, keşkek, zerde, pağaça, acur ve tirmis gibi lezzetler Antalya klasiğidir.
Yeme-içme alanında bu kadar geniş yelpazede doğal ve kültürel mirasa sahip olan Antalya'da lezzet festivalleri ve atölyeleri ile tüm bu zenginlikler anlatılmakta ve aktarılmaktadır. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından yönetilen Antalya'da pek çok lezzet fuarı ve gastronomi festivali daha çok kişiye ulaşmaya, bu lezzetleri yaymaya devam edecektir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.