Gıda zehirlenmeleri hafif belirtilerle geçebileceği gibi ağır durumlarda maalesef ölüme neden olurlar. Öyle ki, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi gıda zehirlenmelerinden hayatını kaybetmektedir.
Gıda zehirlenmelerinin nedenleri
Gıda zehirlenmelerinde sebeplerin çok olması konuyu daha da önemli bir hale getirmektedir. Çeşitli mikroorganizmalar, toksinler, parazitler, mantarlar ve kimyasal madde kalıntıları bunların en başta gelen sebepleridir. Aracılar ise dışkı, su, toz, sinekler ve böceklerdir. Yaz aylarında yükselen ısının da mikroorganizmaların hızla üremesine neden olduğu bilinmesi gereken çok önemli bir faktördür.
Gıda zehirlenmelere karşı en iyi nasıl korunabiliriz?
Gıda zehirlenmelerine karşı korunmak istiyorsanız şu önerilerimizi iyi dinleyin lütfen.
Gıdaları, bilhassa hayvansal kökenli olanlarını çok iyi pişirmeden yemeyin.
Yiyeceğiniz balık, karides ve midye gibi deniz ürünlerinin çok taze olmasına dikkat edin. Ama midyelerin ağır metal kaynağı olduğunu da mutlaka bilin.
Kıyma, süt ve bunlardan mamul yiyecekleri mutlaka buzdolabında muhafaza edin ve kısa sürede tüketmeye bakın. Kıymanın buzdolabında en fazla bir gün dayanıklı olduğunu da unutmayın.
Derin dondurucudan çıkardığımız tavuk, balık ve kıymayı dışarıda çözündürmeyin. Akşamdan çıkarıp buzdolabında sabaha kadar çözünmeye bırakın.
Sıcak mevsimlerde rastgele lokantada tavuk etli yemekler yemeyin. Çünkü ateşli ishale neden olan “Salmonella” isimli zararlı bakteriler en çok kanatlı etlerinde bulunmaktadır.
İyi yıkanmadan ve soyulmadan yenen sebze ve meyveler hem ilaç kalıntıları hem de zararlı mikroorganizmalar yönünden tehlike teşkil ederler. Bilhassa tatillerde, kaynağını bilmediğiniz suyu, ayranı, limonatayı içmeyin. Markalı ve şişelenmiş suları, sıcak çay ve kahveyi tercih edin. Kremalı tatlılar, açıkta satılan dondurmalar, iyi pişmemiş köfteler, dışarıda bekletilen yemekler en yakınımızdaki zehirlenme kaynaklarıdır. “Peki, her şeye rağmen zehirlendik en önemli belirtileri nelerdir?” diye de soruyorsanız cevabımız kısaca şöyle olacaktır:
Başlangıçta halsizlik, terleme, mide bulantısı, karın ağrısı bunu takiben de ishal ve kusma en önemli belirtileridir. “Salmonella” ve bazı “Koli basili” enfeksiyonlarında ateş de gözlenir.
Böyle durumlarda ilk yardım olarak hasta hemen istifra ettirilmeli, arkasından da çay, kahve, tuzlu ayran ve su gibi içeceklerle vücut takviye edilmelidir.
Ateşli ve ağır seyreden durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
Hafif ishallerde şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanız, hafif tuzlu ve bol miktarda su içmeniz çok önem taşır. Sağlıklı gıdalar tüketerek güzel bir yaz mevsimi geçirmeniz dileğiyle.