Prof. Dr. Özer Ergün
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Özer Ergün
 

Gıdalarımıza (K)atılan maddeler!

Resmî Gazete ’de yayınlanan gıda katkı maddelerini ve katıldıkları gıdaları okuduktan sonra “Geriye ne kaldı ki”? demeden edemiyor insan. Bakıyorsunuz; çeşitli konserveler, reçeller, jöleler, marmelatlar, çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler, çikletler, kakao tozları, süt tozları, peynirler, sucuk-sosis-salam gibi et ürünleri, kolalı-kolasız meşrubatlar, dondurma ve hatta bebek mamaları bile nasiplerini almışlar bu katkı maddelerinden.Bu maddeler güzelim gıdalarımıza niye katılıyor?Bu soruyu şöyle cevaplayabiliriz: “Gıdaları daha uzun süre dayanıklı kılmak arzu edilen lezzet, görünüm ve yapıya kavuşturmak için çok az miktarlarda katılan maddelere katkı maddeleri denir. “Çok az kullanılması gerekir” kaydından da fazla kullanıldıklarında sağlığa zararlı olduklarını anlıyoruz. Bir katkı maddesinin tehlike teşkil etmemesi için en azından şu özellikleri taşıması gerekmektedir:Kullanılan dozun sağlığa zararlı olmadığı yasalarla garantilenmiş olmalıdır.Katıldığı gıdaların besin değerini düşürmemeli ve iyi dağılım göstermelidir.Varlığının tespiti için uygun analiz yöntemleri geliştirilmiş olmalıdır.Gıda katkı maddelerinin bu ön şartlarla kullanılmasına öncelikle hazır gıda sanayinin çok geliştiği ülkelerde başlandı. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler de bunu taklit etmekten geri kalmadılar. Ancak gözden kaçan; “Her ülkenin gıda kontrol mekanizmasının aynı etkinlikte olmadığı” gerçeği idi. Üstelik tüketicimizin gereken bilgi ve gözlemcilik düzeyinde olmadığı da hesaba katılmadı hiç. Gerekli temel kurallar ne olmalıdır?Gıda katkı maddelerinin olası sakıncalarını en aza indirebilmek için bu maddelerin kullanımında şu temel kuralların uygulanması zorunludur:Kullanılacak katkı maddeleri yetkili kurumlarca hazırlanan ve sağlığa zararlı olmayan listelerden seçilmelidir.Zararsız olsa bile belirtilen miktarlardan fazla kullanılmamalıdır.Zararsız olduğu kesin olarak belirlenmemiş katkı maddelerini kullanma izni verilmemelidir.Bilhassa hasta ve çocuk gıdalarında katkı maddesi kullanmamaya özen gösterilmelidir.Bir katkı maddesi, katıldığı gıdanın bozukluğunu saklamamalı, doğal ve besleyici özelliklerini bozmamalıdır.Ambalajda adı ve miktarı açık bir şekilde beyan edilmelidir. Ayrıca, zararlı etkilerinin görülebileceği yaş grupları ve özel haller mutlaka belirtilmelidir.Son kuralımız da sizin için sevgili okurlar: Siz, Siz olun sofranızı sadece, doğal veya az miktarda tüketmek kaydıyla az katkılı gıda maddelerine açık tutun. Sonra “Söylemedi” demeyin olur mu?
Ekleme Tarihi: 25 Ağustos 2021 - Çarşamba
Prof. Dr. Özer Ergün

Gıdalarımıza (K)atılan maddeler!

Resmî Gazete ’de yayınlanan gıda katkı maddelerini ve katıldıkları gıdaları okuduktan sonra “Geriye ne kaldı ki”? demeden edemiyor insan. Bakıyorsunuz; çeşitli konserveler, reçeller, jöleler, marmelatlar, çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler, çikletler, kakao tozları, süt tozları, peynirler, sucuk-sosis-salam gibi et ürünleri, kolalı-kolasız meşrubatlar, dondurma ve hatta bebek mamaları bile nasiplerini almışlar bu katkı maddelerinden.

Bu maddeler güzelim gıdalarımıza niye katılıyor?

Bu soruyu şöyle cevaplayabiliriz: “Gıdaları daha uzun süre dayanıklı kılmak arzu edilen lezzet, görünüm ve yapıya kavuşturmak için çok az miktarlarda katılan maddelere katkı maddeleri denir. “Çok az kullanılması gerekir” kaydından da fazla kullanıldıklarında sağlığa zararlı olduklarını anlıyoruz. Bir katkı maddesinin tehlike teşkil etmemesi için en azından şu özellikleri taşıması gerekmektedir:

Kullanılan dozun sağlığa zararlı olmadığı yasalarla garantilenmiş olmalıdır.

Katıldığı gıdaların besin değerini düşürmemeli ve iyi dağılım göstermelidir.

Varlığının tespiti için uygun analiz yöntemleri geliştirilmiş olmalıdır.

Gıda katkı maddelerinin bu ön şartlarla kullanılmasına öncelikle hazır gıda sanayinin çok geliştiği ülkelerde başlandı. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler de bunu taklit etmekten geri kalmadılar. Ancak gözden kaçan; “Her ülkenin gıda kontrol mekanizmasının aynı etkinlikte olmadığı” gerçeği idi. Üstelik tüketicimizin gereken bilgi ve gözlemcilik düzeyinde olmadığı da hesaba katılmadı hiç.

Gerekli temel kurallar ne olmalıdır?

Gıda katkı maddelerinin olası sakıncalarını en aza indirebilmek için bu maddelerin kullanımında şu temel kuralların uygulanması zorunludur:

Kullanılacak katkı maddeleri yetkili kurumlarca hazırlanan ve sağlığa zararlı olmayan listelerden seçilmelidir.

Zararsız olsa bile belirtilen miktarlardan fazla kullanılmamalıdır.

Zararsız olduğu kesin olarak belirlenmemiş katkı maddelerini kullanma izni verilmemelidir.

Bilhassa hasta ve çocuk gıdalarında katkı maddesi kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Bir katkı maddesi, katıldığı gıdanın bozukluğunu saklamamalı, doğal ve besleyici özelliklerini bozmamalıdır.

Ambalajda adı ve miktarı açık bir şekilde beyan edilmelidir. Ayrıca, zararlı etkilerinin görülebileceği yaş grupları ve özel haller mutlaka belirtilmelidir.

Son kuralımız da sizin için sevgili okurlar: Siz, Siz olun sofranızı sadece, doğal veya az miktarda tüketmek kaydıyla az katkılı gıda maddelerine açık tutun. Sonra “Söylemedi” demeyin olur mu?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.