Harput kalesinden Fırat’a uzanan verimli eşsiz topraklar. Bahçeleri, tarlaları, yetişen tarım ürünleri türkülere, efsanelere konu olmuş eşsiz bir kültür. Harput’un asırlara meydan okuyan kendine has tahıl ürünleri kendine has medeniyetlere beşiklik etmiş. Elazığ’ın tarihi çok eski asırlara dayanır. çevresine bereket ve bolluk veren ünlü Fırat Nehri bilinen 4 bin yıllık geçmişe sahip kent tarihin her döneminde büyük medeniyetlerin, kültürel ve ekonomik hareketlerin merkezi olarak medeniyetlere beşiklik etmiştir. Her medeniyetten yetiştirilen ürünlerin harmanlandığı eşsiz bir mutfağın, Osmanlı ve Türk Mutfağının oluşmasın da önemli eşsiz bir kültür. Asırlara meydan okuyan kendine has bir kültür musiki, sanat, gastronomi ve her alanda kendine özgü can bulmuş bir kültür. Elazığ aynı zamanda, uzak bölgeleri doğuyu batıya bağlayan ana yollar üzerinde bulunan köprü görevini gören kadim şehir.
Elazığ, çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Bu büyük zenginliğin ve kültür çeşitliliğinin ortaya çıkardığı Elazığ renkli, gizemli, büyüleyici ve hayret uyandıran bir şehir. Yüklü birikim zamana meydan okuyan kültürü ile zenginliği Türk kültürünün tamamıyla yaşandığı milli değerlerine temelden bağlı örfü ve adetini harmanlayıp kültürünü yaşı yan ve bunun yanın da asırlara meydan okumuş mutfağı…
Elazığ onsuz ne kimliğini doğru açıklayabilir ne de anlamlı kılabilir. Osmanlı ve Türk mutfağının temel taşlarından olan mutfağını korumak, yaşamak onu kuşaklara aktarmak sorumluluk ötesinde, özverili çabalar gerektiriyor.
Bu çabaları verirken bir şehrin kenetlenmesi asırlara meydan okuyan Gastronomisinin ayağa kalkmasını ve hak ettiği noktaya ulaşması için durmadan çalışmak geçmişten gelen 1300 reçeteyi tekrar can vererek Aziz şehrimizi hak ettiği seviye ye getirmek. Kendimize has kültürümüzü ve Gastronomimizi bir araya getirerek Türkiye’mize ve dünyaya tanıtmak..
Haftaya görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Hamdı, Pişti, Ve oldu…
ASIRLARA MEYDAN OKUYAN YİYENİN BİR PİŞMAN YEMİYENİN BİN PİŞMAN OLDUĞU EŞSİZ LEZZET TAŞ EKMEĞİ TATLIMIZ
Malzemeler:
2 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Süt
1,5 Su Bardağı Yoğurt
3 Su Bardağı Un
2,5 Su Bardağı Su
2 Çay kaşığı Karbonat
1 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
1 Çay Kaşığı Tuz
Şerbeti için:
4 Su Bardağı Toz Şeker
4 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
Hamurun Yapılışı:
Süt ile su karıştırılarak cıvık (hivin) olacak bir şekilde hamur yapılır. Bu hamurun içerisine yumurta, karbonat, yoğurt, tuz ilave edilerek iyice çırpılır. Yarım saat bekletilir. Sacın veya yanmaz tavanın üzerinde cıvık hamur kepçe ile dökülerek pişirilir. Taş ekmeklerin ince olmasına dikkat edilir, altı ve üstü iyce kızartılır. Pişen taş ekmeklerinin her katına ceviz dökülür. Hazırlanan ılık şerbet üzerine dökülür. Sıcak servis edilir.
Şerbeti için:
Tencerede su ve toz şeker karıştırılarak kaynatılır. Şerbeti kaynayınca limon ve tuzsuz tereyağı ilave edilir. Bir iki taşım kaynayan şerbet ateşten alınır.
Afiyet olsun.