
Dünya mutfaklarına baktığımızda, yetiştirilmesi mümkün olmayan pek az yer dışında hemen her mutfakta sebze yemeklerine rastlarız. Ancak Türk mutfağında diğer bütün mutfaklardan farklı, özel bir yere sahiptir sebze yemekleri.Kısıtlı bir coğrafyaya sıkışıp kalmış bazı türleri saymazsak tüm dünyada yaygın olarak yemeği yapılan sebze çeşidinin 30 - 40 arasında değiştiği ve bunların büyük bir kısmının Anadolu'nun bereketli topraklarında yetiştiği bilinen bir gerçek.
Uluslararası ticaretin geliştiği, keşiflerin yapıldığı l5. ve l7. yüzyıllar, sebzelerin yaygınlaşmasında neredeyse dönüm noktası. Hele Amerika kıtasının keşfinin ayrı bir önemi var. Sadece domates ve patatesle tanışmamış olmak bile mutfaklardan ne çok şey eksiltirdi! Sebzelerle ilgili bir önemli değişim noktası da teknolojinin gelişimiyle ortaya çıkan konservecilik.
Bunu izleyen yıllarda ise sera ve derin dondurucu yöntemleri, sebze üretimini yerel özelliklerden ve değişen iklim koşullarından kurtarmış.
Türk mutfağındaki sebze yemeklerinin en büyük sırrı, et, taze otlar ve baharla sulu olarak pişirilmeleri. Böyle bir teknik tatların birbiriyle kaynaşmasına, aralarında koparılmaz bir bağ oluşmasına neden olur.
Artık ortaya çıkan sebze yemeği, içinde barındırdığı bütün malzemelerin tadından ayrı, kendine özgü yeni bir tat oluşturmuştur. Konunun uzmanları sıcak füzyon denen bu yöntemin dünya mutfaklarında gerçekleştirilmiş bir devrim olduğuna inanıyorlar.
TÜRKİYE GASTRONOMİ FEDERASYONU BAŞKAN YARDIMCISI VE MUTFAK KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA DERNEĞİ BAŞKANI