GastroKalesol
Dergi Anons
Chef Mehmet Kudat
Köşe Yazarı
Chef Mehmet Kudat
 

Torik Lakerda

Lakerda severler için evde nasıl lakerda yapılacağını anlatacağız. Öncelikle hangi balıktan yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Lakerda aslında torik balığından yapılır ancak bu balığı denizlerimizde bulmak artık oldukça zordur. Biz burada torik lakerda nasıl yapılırı işleyeceğiz.Lakerda yapılacak torik en az 4 kg civarında olmalıdır. Çanakkale ve egenin balığından lakerda olmaz. Satın aldığımız iri torik balığının kuyruk, yan,alt yüzgeçler ve sırt dikenleri kesilir. Balığın kafasını solungaçların hemen dibinden kestikten sonra iç organlarını çıkarmak için balığın anüs bölgesinin dibinden derince bir kesi daha yapılır.Kafasını kestiğimiz yerden iç organları parçalamadan çıkarılır. Temizleme ve kesim işleri ne kadar itinalı olursa sonuçta o kadar başarılı olur. Daha sonra torik balığımız 5-6 cm eninde takoz diye tabir ettiğimiz dilim şekilde kesilir. Artık elimizde balığımızın boyuna göre 4-5 adet takozumuz vardır. Şimdi her takozumuzun omurilik kemiğinin altında ve üstünde yer alan delikleri temizlemeye geldi. Süpürge teli gibi bir aparatı omurilik kemiğinin yanında bulunan deliğe yavaşça sokunuz. Birinden sadece kan çıkacaktır, diğerinde ise soktuğunuz kısmın diğer tarafından beyaz renkli sinir dışarıya çıkacaktır.Bu siniri koparmadan yavaşça çekiniz. Çekmeden evvel sapı dışarı çıkarmanız lazımki hava alsın ve sinir kopmasın. Tüm takozlara bu işlemi uyguladıktan sonra bir diş fırçası yardımı ile takozların kemik etrafındaki kanlar iyice temizlenir.Derinde bir kaba dilimlenmiş takozlar omurilik kemikleri aşağıya gelecek şekilde tek sıra dizilir. Takozlar hiç bir zaman üst üste dizilmemelidir. Balıkların tümü suyun içinde kalacak şekilde soğuk su ve buz eklendikten sonra buzdolabına kaldırılır. Tüm kanın gitmesi için balıkların suyu her gün değiştirilir. Bu işlem 3 gün süre ile yapılır.Üç günün sonunda artık balıklarımızda kan kalmamıştır. Balıklarda kalacak kanın lakerdanın tadını bozacağını aklınızdan çıkarmayın. Şimdi gelelim tuzlamaya. 1 kg çok iri olmayan kaya tuzu işinizi görecektir. Temiz bir kabın altına 1,5 cm civarında tuzu seriniz. Sonra takozları tuzun üstüne diziniz. Kesik kısımların tuz ile iyice temas ettiğine emin olun. Daha sonra üst ve delik kısımlarada bolca tuz koyun ve kabın kapağını kapatarak buz dolabına kaldırın 7 gün tuzda kalacak çıkartıp terdüz Edip yeni bir tuz a yatırıp 21 gün tuzda kalması lazım yemeğe hazır hale getirilir servis için mor soğan larrı dilimleyip takoz lakerdayi dilimleyip soğan limon zeytinyağı eşliğinde servis edelim ve kapari dereotu ile keyifle yemeğin zamanıAfiyet olsun
Ekleme Tarihi: 30 Ocak 2020 - Perşembe
Chef Mehmet Kudat

Torik Lakerda

Lakerda severler için evde nasıl lakerda yapılacağını anlatacağız. Öncelikle hangi balıktan yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Lakerda aslında torik balığından yapılır ancak bu balığı denizlerimizde bulmak artık oldukça zordur. Biz burada torik lakerda nasıl yapılırı işleyeceğiz.
Lakerda yapılacak torik en az 4 kg civarında olmalıdır. Çanakkale ve egenin balığından lakerda olmaz. Satın aldığımız iri torik balığının kuyruk, yan,alt yüzgeçler ve sırt dikenleri kesilir. Balığın kafasını solungaçların hemen dibinden kestikten sonra iç organlarını çıkarmak için balığın anüs bölgesinin dibinden derince bir kesi daha yapılır.
Kafasını kestiğimiz yerden iç organları parçalamadan çıkarılır. Temizleme ve kesim işleri ne kadar itinalı olursa sonuçta o kadar başarılı olur. Daha sonra torik balığımız 5-6 cm eninde takoz diye tabir ettiğimiz dilim şekilde kesilir. Artık elimizde balığımızın boyuna göre 4-5 adet takozumuz vardır. Şimdi her takozumuzun omurilik kemiğinin altında ve üstünde yer alan delikleri temizlemeye geldi. Süpürge teli gibi bir aparatı omurilik kemiğinin yanında bulunan deliğe yavaşça sokunuz. Birinden sadece kan çıkacaktır, diğerinde ise soktuğunuz kısmın diğer tarafından beyaz renkli sinir dışarıya çıkacaktır.Bu siniri koparmadan yavaşça çekiniz. Çekmeden evvel sapı dışarı çıkarmanız lazımki hava alsın ve sinir kopmasın. Tüm takozlara bu işlemi uyguladıktan sonra bir diş fırçası yardımı ile takozların kemik etrafındaki kanlar iyice temizlenir.
Derinde bir kaba dilimlenmiş takozlar omurilik kemikleri aşağıya gelecek şekilde tek sıra dizilir. Takozlar hiç bir zaman üst üste dizilmemelidir. Balıkların tümü suyun içinde kalacak şekilde soğuk su ve buz eklendikten sonra buzdolabına kaldırılır. Tüm kanın gitmesi için balıkların suyu her gün değiştirilir. Bu işlem 3 gün süre ile yapılır.
Üç günün sonunda artık balıklarımızda kan kalmamıştır. Balıklarda kalacak kanın lakerdanın tadını bozacağını aklınızdan çıkarmayın. Şimdi gelelim tuzlamaya. 1 kg çok iri olmayan kaya tuzu işinizi görecektir. Temiz bir kabın altına 1,5 cm civarında tuzu seriniz. Sonra takozları tuzun üstüne diziniz. Kesik kısımların tuz ile iyice temas ettiğine emin olun. Daha sonra üst ve delik kısımlarada bolca tuz koyun ve kabın kapağını kapatarak buz dolabına kaldırın 7 gün tuzda kalacak çıkartıp terdüz Edip yeni bir tuz a yatırıp 21 gün tuzda kalması lazım yemeğe hazır hale getirilir servis için mor soğan larrı dilimleyip takoz lakerdayi dilimleyip soğan limon zeytinyağı eşliğinde servis edelim ve kapari dereotu ile keyifle yemeğin zamanı

Afiyet olsun

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.