Yaz aylarında beslenme önerileri...
Yaz aylarında beslenme önerileri...
Hepimizin heyecanla beklediği yaz ayları sonunda geldi çattı! Bu aylar da beslenmemize dikkat edip, aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak kalmamız; onların yerine su oranı yüksek, taze sebze ve meyveleri tercih ediyor olmamız oldukça önemli.
Peki yaz aylarıboyunca nelere dikkat etmeli, hangi besinleri ne ölçüde tüketmeliyiz?
l Yaz ayları başladığı zaman, vücudumuz ter yolu ile sıvı kaybetmeye ve bu sıvı kayıplarının yerini doldurmak için; beynimize daha fazla ‘susama sinyalleri’ göndermeye başlar. Vücudumuzdaki bu sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için günlük ortalama ( 2,5-3 ) litre kadar su tüketimini sağlıyor olmamız gerekmekte.
l Eğer su tüketmeyi sevmiyor veya alışkanlıkları haline getiremiyorsanız, sizler için en pratik önerim; salatalık, maydanoz, elma, çilek, ananas gibi besinleri ölçülü olarak sularınıza ilave edip, gün içerisindeki susama ihtiyacınızın artmasını sağlamanız.
l Yaz aylarında tükettiğimiz ana öğünlerimizin hafif olması, öğün sonrasında mide problemleri yaşamamamız için oldukça önemli. Ana yemeklerimizdeki salata ve yemeklerimize ilave ettiğimiz sosları; paketli ve rafine şekerli ürünlerden tercih etmeyip; zeytinyağı gibi faydalı yağlarla birlikte, bol baharat, az tuz, limon / balsamik sirkesi / elma sirkesi gibi doğal karışımlar ile hazırlayıp tüketmemiz gerekmekte.
l Satın aldığımız rafine şekerli çikolata, gofret, cips, bisküvi ve benzeri besinle; özellikle de yaz aylarında oldukça ciddi ödem problemleri yaşamamıza neden olabilmekte. Bu nedenle tüketimleri sınırlandırılmalı ve mümkün mertebe minimum düzeyde sağlanıyor olmalı.
l Tükettiğimiz besinlerin seçimine dikkat ederken, bağışıklık sistemimiz için gerekli olan vitamin ve minerallerin karşılanması adına, tabaklarımızın büyük bir kısmı; taze sebze ( 2-3 porsiyon ) ve meyvelerle ( 4-5 porsiyon ) dolduruluyor olmalı. Böylece bitkisel kaynaklı lif alımımız da desteklenmeli. ( Bitkisel kaynaklı lifler, sindirim sistemimiz için oldukça önemli )
l Beslenme şeklimiz Akdeniz Diyeti’ne uygun olacak şekilde; faydalı yağlar, esmer un ile hazırlanmış ürünler, bulgur ve kinoa gibi tahıllar, beyaz et seçenekleri ( tavuk, balık ve hindi eti gibi ), sebze ve meyveler ile planlanıyor olmalı. ( Örneğin: Izgara balık, bol yeşillikli salata, esmer ekmek, ( 1-2 ) dilim karpuz, sade maden suyu gibi güzel bir yaz akşamı menüsü olabilir. )
l Yaz ayları demek bol bol antioksidan kaynağı ‘kırmızı meyveler’ demek! Karpuz, çilek, frenk üzümü, ahududu, kiraz, böğürtlen, kırmızı erik, vişne gibi ; az kalorili, sıvı ve lif oranı oldukça yüksek olan meyveler ara öğünlerimizde mutlaka yer alıp, tüketimleri sağlanıyor olmalılar.
l Tükettiğimiz tahıl gruplarında; tam tahıllı, kepekli, çavdarlı, çok tahıllı, ekşi mayalı gibi esmer unlular; beyaz pirinç, makarna gibi kan şekerini hızla yükselten besinler yerine bulgur, kinoa, karabuğday gibi lif oranı yüksek besinler tercih ediliyor olmalı.
l Kızartma ve aşırı yağ ile pişirilen yemekler yerine; ızgara, fırın, haşlama ve buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilerek besinlerin tüketimleri yapılmalı.
l Omega-3 içeriği yüksek olan tatlı su balıkları, sağlıklı pişirme yöntemleri ile haftada ‘en az’ 2 kez beslenme düzenimizde yerlerini almalı.
l Sonuncu ama en önemli maddemiz ise ; tüm bu maddeler kaliteli bir uyku, düzenli bir spor ve stressiz bir yaşam ile destekleniyor olmalı. Böylece yapbozun tüm parçalarını birleştirip, yaz boyu keyifli ve zinde hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır!
Hepinize sağlıklı bir Temmuz ayı dilerim! Ağustos ayında tekrardan görüşmek dileğiyle...
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.