Chef Emrah Ray: Mutfağın Yıldızlı Şefi

Vitrin 02.02.2025 - 10:31, Güncelleme: 03.02.2025 - 13:34 6158+ kez okundu.
 

Chef Emrah Ray: Mutfağın Yıldızlı Şefi

Güçlü bir sosyal medya varlığıyla bilinen Chef Emrah Ray, Mutfak atölyeleri ve dersleriyle genç şef adaylarının yetişmesine katkıda bulunmakta, profesyonel mutfağa adım atanlara mentorluk yapmaktadır.
Mutfak sanatları dünyasında kendine özgü tarzı ve yenilikçi yaklaşımıyla tanınan Chef Emrah Ray, gastronomi tutkusunu ve profesyonel deneyimini birleştirerek eşsiz lezzetler sunuyor. Yemek yapmanın sadece bir meslek değil, bir yaşam tarzı olduğuna inanan Chef Emrah Ray, yaratıcılığını ve sanatsal bakış açısını mutfağında ustalıkla harmanlıyor. Chef Emrah Ray mutfak felsefesinin, doğal malzemeleri ön planda tutmak ve mevsimsel ürünleri kullanmak üzerine kurulu olduğunu belirtiyor. Lezzetin yanı sıra sunum estetiğine de büyük önem veren Chef Emrah Ray, her yemeğinde bir sanat eseri yaratmayı hedeflediklerini söylüyor. Ray; “Misafirlerimize unutulmaz bir deneyim sunmak için her aşamada titizlikle çalışmaktayız” diyor. Favori Lezzetler Dergisi okuyucularına özel yaptığı röportajda kendisiyle ilgili bilinmeyenleri anlattı. Şefim sizi tanıyabilir miyiz? Emrah Ray 35 yaşında üç çocuk babasıyım. Gastronomi yani aşçılık mesleğine bundan yaklaşık 27 yıl önce başladım. Ülkemizde faaliyet gösteren marka firmalarda çalışma fırsatı elde ettim ve şu anda da ülkemizin yerli zincir otellerinden olan Dedeman Şanlıurfa’da  Executive chef olarak çalışmaktayım. Uzun saatler çalıştıktan sonra yemek yapma sevginizi nasıl koruyorsunuz? Aslında mutfaklar yorucudur yoğun ve tempolu olduğundan ötürü saatin ve zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmıyoruz. Tabii ki bedensel bir yorgunluğu söz konusu ama bu işi çok sevdiğimizden ötürü bunu hissetmek istemiyoruz hissetmiyoruz. Mutfak ekibinizde yaratıcılığı nasıl teşvik ediyorsunuz? Sabah işe başlarken öncelikle personele bir motivasyon konuşması yapıyoruz. Her zaman en iyisini daha da iyisini yapmak adına arkadaşlarımızla bu konuşmayı yaptığımızda sürekli standartlarımızı yükselterek motive ediyorum. Ayrıca yaratıcılık konusunda sürekli yenilikler ve yeni ürünler yaparak onlara  bunu  arşına ediyoruz. En çok hangi mutfağı yapmaktan keyif alıyorsunuz ve neden? Aslında işimi çok severek yapıyorum ve bu mesleğe tatlıcılıkla başladım. Yemek yapmayı seviyorum ve yemek yapmaya karar verdi . Yemek yapmadığımız zaman sıkılıyorum bundan dolayı o bıçağı tutmak ürünü işlemek hakikaten bana keyif veriyor. O malzemeleri işlerken çok büyük keyif alıyorum o yüzden mutfak havası bana iyi geliyor. Yerel olarak yetiştirilen malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz? Coğrafi yapısından dolayı yaz aylarına ürün bulmakta problem yaşamıyoruz. Yaz aylarında  kullandığımız bütün sebzeleri ilimizde direk tarladan temin ediyoruz. Burada gerek çiftçilerimize gerekse sektörümüze bir değer kattığını düşünüyorum çünkü biz misafirlerimizi ürün sunarken ürünümüzün taze, lezzetli ve organik olmasına özen gösteriyoruz. Tedarik konusunda kış aylarında sebze ve meyve konusunda tabii ki bölgesel olarak problem yaşamaktayız bunu da yine bölgemize yakın çevre illerden tedariğini sağlıyoruz. Yeni bir imza yemeği yaratma süreciniz nasıl? Ayrıca böyle lezzetli bir yemekten ödül aldığınızı biliyoruz. Favori Lezzetler okuyucularımız ile de paylaşabilir misiniz ? Öncelikle bir şefin veya bir aşçının aş üreten birini kesinlikle yaratıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Kendime ait kaç tane reçetem var. Dedeman Şanlıurfa otelimizde şu anda menüye eklediğimiz enginardan yapılan bir tatlımız var. Güneydoğu bölgesinde bildiğiniz gibi peynir, bal ve fıstık bulunuyor. Şanlıurfa fıstığından esinlenerek çıkarmış olduğumuz bir tatlıdır. Bu tatlıyı yaparken olur mu diye biraz tereddütlerimiz vardı. Uluslararası pratiği olan bir yarışmada bölgesel birinci lig ve Türkiye çapında ikinciliği elde ettik. Misafirlerimize bu ürünü sunduktan yiyenler tekrar tekrar gelmek istiyorlar ve ürünü tekrar  istiyorlar. Reçete istiyorlar bu da bizi ister istemez mutlu ediyor. Başarılı bir mutfak işletmek için en önemli üç özelliğiniz nelerdir? Başarılı bir mutfak işletmek otel, restorant ve lokanta işletmek için özellikle yiyecek içecek alanında öfke kontrolü, stres yönetimi ondan sonra sabırlı olmayı öğrenmemiz lazım. Çünkü sabırlı olursak çalıştığımız ortamda güzel bir şekilde işletmeyi sağlayabiliriz. Bunu sağlarken keyif alabileceğimizi kesinlikle söyleyebilirim bu yüzden mutfakta yenilik, sabır, stres yönetimi bu operasyonlarda çok çok iyi olmamız gerektiğini düşünüyorum. Şefim son olarak bu işi meslek edinmek isteyenler arkadaşlarımıza öneriniz varmı? Özellikle aşçılık bölümünde okuyan gastronomi öğrencileri arkadaşlarımız bizim yeni nesil geleceğimizdir. Sektörümüzde maalesef yeni nesiller yetişmekte problem yaşıyoruz. Bizim her zaman yeni nesillere destek olmamız gerekmektedir. Bu konuda özellikle kendilerinden rica ediyorum bu işi sevin aşçılık sonu gelmeyecek çok kutsal bir meslektir. Severek ve keyif alarak yaptığınız zaman önüzünde aşılmayacak veya yapamayacağınız hiç bir şey yok. Gençlerimiz muhakkak bu mesleği tercih etsinler. Gastronomi dünyanın en kutsal mesleği insanları doyuruyoruz bunun kadar değerli başka bir meslek olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden bütün gençlerimize kesinlikle aşçı olmalarını bu sektörde çalışmalarını ayrıca en önemlisi bu sektöre sahip çıkmalarına rica ediyorum. Ben benim gibi bu sektöre gönül veren diğer arkadaşlarımda her türlü desteğilerimiz ile onların arkalarında olduğumuzuda asla unutmasınlar.
Güçlü bir sosyal medya varlığıyla bilinen Chef Emrah Ray, Mutfak atölyeleri ve dersleriyle genç şef adaylarının yetişmesine katkıda bulunmakta, profesyonel mutfağa adım atanlara mentorluk yapmaktadır.

Mutfak sanatları dünyasında kendine özgü tarzı ve yenilikçi yaklaşımıyla tanınan Chef Emrah Ray, gastronomi tutkusunu ve profesyonel deneyimini birleştirerek eşsiz lezzetler sunuyor. Yemek yapmanın sadece bir meslek değil, bir yaşam tarzı olduğuna inanan Chef Emrah Ray, yaratıcılığını ve sanatsal bakış açısını mutfağında ustalıkla harmanlıyor.

Chef Emrah Ray mutfak felsefesinin, doğal malzemeleri ön planda tutmak ve mevsimsel ürünleri kullanmak üzerine kurulu olduğunu belirtiyor. Lezzetin yanı sıra sunum estetiğine de büyük önem veren Chef Emrah Ray, her yemeğinde bir sanat eseri yaratmayı hedeflediklerini söylüyor. Ray; “Misafirlerimize unutulmaz bir deneyim sunmak için her aşamada titizlikle çalışmaktayız” diyor.

Favori Lezzetler Dergisi okuyucularına özel yaptığı röportajda kendisiyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

  • Şefim sizi tanıyabilir miyiz?

Emrah Ray 35 yaşında üç çocuk babasıyım. Gastronomi yani aşçılık mesleğine bundan yaklaşık 27 yıl önce başladım. Ülkemizde faaliyet gösteren marka firmalarda çalışma fırsatı elde ettim ve şu anda da ülkemizin yerli zincir otellerinden olan Dedeman Şanlıurfa’da  Executive chef olarak çalışmaktayım.

  • Uzun saatler çalıştıktan sonra yemek yapma sevginizi nasıl koruyorsunuz?

Aslında mutfaklar yorucudur yoğun ve tempolu olduğundan ötürü saatin ve zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmıyoruz. Tabii ki bedensel bir yorgunluğu söz konusu ama bu işi çok sevdiğimizden ötürü bunu hissetmek istemiyoruz hissetmiyoruz.

  • Mutfak ekibinizde yaratıcılığı nasıl teşvik ediyorsunuz?

Sabah işe başlarken öncelikle personele bir motivasyon konuşması yapıyoruz. Her zaman en iyisini daha da iyisini yapmak adına arkadaşlarımızla bu konuşmayı yaptığımızda sürekli standartlarımızı yükselterek motive ediyorum. Ayrıca yaratıcılık konusunda sürekli yenilikler ve yeni ürünler yaparak onlara  bunu  arşına ediyoruz.

  • En çok hangi mutfağı yapmaktan keyif alıyorsunuz ve neden?

Aslında işimi çok severek yapıyorum ve bu mesleğe tatlıcılıkla başladım. Yemek yapmayı seviyorum ve yemek yapmaya karar verdi . Yemek yapmadığımız zaman sıkılıyorum bundan dolayı o bıçağı tutmak ürünü işlemek hakikaten bana keyif veriyor. O malzemeleri işlerken çok büyük keyif alıyorum o yüzden mutfak havası bana iyi geliyor.

  • Yerel olarak yetiştirilen malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?

Coğrafi yapısından dolayı yaz aylarına ürün bulmakta problem yaşamıyoruz. Yaz aylarında  kullandığımız bütün sebzeleri ilimizde direk tarladan temin ediyoruz. Burada gerek çiftçilerimize gerekse sektörümüze bir değer kattığını düşünüyorum çünkü biz misafirlerimizi ürün sunarken ürünümüzün taze, lezzetli ve organik olmasına özen gösteriyoruz. Tedarik konusunda kış aylarında sebze ve meyve konusunda tabii ki bölgesel olarak problem yaşamaktayız bunu da yine bölgemize yakın çevre illerden tedariğini sağlıyoruz.

  • Yeni bir imza yemeği yaratma süreciniz nasıl? Ayrıca böyle lezzetli bir yemekten ödül aldığınızı biliyoruz. Favori Lezzetler okuyucularımız ile de paylaşabilir misiniz ?

Öncelikle bir şefin veya bir aşçının aş üreten birini kesinlikle yaratıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Kendime ait kaç tane reçetem var. urfa " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Dedeman Şanlı urfa otelimizde şu anda menüye eklediğimiz enginardan yapılan bir tatlımız var. Güneydoğu bölgesinde bildiğiniz gibi peynir, bal ve fıstık bulunuyor. Şanlı urfa fıstığından esinlenerek çıkarmış olduğumuz bir tatlıdır. Bu tatlıyı yaparken olur mu diye biraz tereddütlerimiz vardı. Uluslararası pratiği olan bir yarışmada bölgesel birinci lig ve Türkiye çapında ikinciliği elde ettik. Misafirlerimize bu ürünü sunduktan yiyenler tekrar tekrar gelmek istiyorlar ve ürünü tekrar  istiyorlar. Reçete istiyorlar bu da bizi ister istemez mutlu ediyor.

  • Başarılı bir mutfak işletmek için en önemli üç özelliğiniz nelerdir?

Başarılı bir mutfak işletmek otel, restorant ve lokanta işletmek için özellikle yiyecek içecek alanında öfke kontrolü, stres yönetimi ondan sonra sabırlı olmayı öğrenmemiz lazım. Çünkü sabırlı olursak çalıştığımız ortamda güzel bir şekilde işletmeyi sağlayabiliriz. Bunu sağlarken keyif alabileceğimizi kesinlikle söyleyebilirim bu yüzden mutfakta yenilik, sabır, stres yönetimi bu operasyonlarda çok çok iyi olmamız gerektiğini düşünüyorum.

  • Şefim son olarak bu işi meslek edinmek isteyenler arkadaşlarımıza öneriniz varmı?

Özellikle aşçılık bölümünde okuyan gastronomi öğrencileri arkadaşlarımız bizim yeni nesil geleceğimizdir. Sektörümüzde maalesef yeni nesiller yetişmekte problem yaşıyoruz. Bizim her zaman yeni nesillere destek olmamız gerekmektedir. Bu konuda özellikle kendilerinden rica ediyorum bu işi sevin aşçılık sonu gelmeyecek çok kutsal bir meslektir. Severek ve keyif alarak yaptığınız zaman önüzünde aşılmayacak veya yapamayacağınız hiç bir şey yok. Gençlerimiz muhakkak bu mesleği tercih etsinler. Gastronomi dünyanın en kutsal mesleği insanları doyuruyoruz bunun kadar değerli başka bir meslek olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden bütün gençlerimize kesinlikle aşçı olmalarını bu sektörde çalışmalarını ayrıca en önemlisi bu sektöre sahip çıkmalarına rica ediyorum. Ben benim gibi bu sektöre gönül veren diğer arkadaşlarımda her türlü desteğilerimiz ile onların arkalarında olduğumuzuda asla unutmasınlar.

Şanlıurfa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.