Dilek Ekşi
Köşe Yazarı
Dilek Ekşi
 

Kuymak mı? Mıhlama mı?

Lezzetini tereyağından ve peynirinden alıyor. Bir Rize’li olarak bendeki adı Mıhlamadır. Kaldı ki; buna rağmen bile Muhlama mı? Mıhlama mı? diye soranların sayısı da oldukça fazla. O zaman buradan son noktayı koyacak bir açıklama yaparak “Mıhlama” olduğunu söyleyelim. Rize de Mıhlama, Trabzon da ise Kuymak’tır.Bazı söylemler de peyniri fazla olduğunda mıhlama, mısır unu fazla olduğunda kuymaktır denir. Ancak durum pek öyle değil. Mıhlama da Kuymakta uzayan peynir ile ün yapmıştır.Benim de ailemden gördüğüm ve öğrendiğim, mıhlama; mısır unu az yağ ile kavrulur. Suyu ve peyniri eklenir. Son olarakta ayrı bir tavada eritilen tereyağı mıhlamanın üzerine dökülerek tamamlanır.Trabzonlu dostlarımız ise; bol tereyağında mısır ununu kavurup suyunu, peynirini de koyduktan sonra altı kısık olarak tereyağın yüzüne çıkmasıyla lezzetini tamamlıyor.Mıhlama ve Kuymakta kullanılan peynirlerin başında kolot, çeçil ve tel peynir gelir. Peynirin sünmesiyle lezzet showlarına imza atılır.Her yörenin kendine özgü yemekleri ve dokunuşlarıyla söyledikleri farklı isimler vardır. Lezzet olarakta baktığımızda ise ikisi de birbirinden lezzetli olarak yapılır ve afiyetle yenilir. Bir başka özelliği de bakır tavalarda yapılarak dibini tutturulmasıdır, çünkü lezzeti dibinde saklıdır.Bu kadar ballandıra ballandıra anlatıp tarif vermemek olmaz diyerek hemen siteye tarifi ekliyorum. İster Mıhlama ister Kuymak, içine sevginizide katıp yaparsanız, bakın o zaman peyniri de uzar, yağda üstüne çıkar ve tavanın dibide sıyrılır.Mıhlama2 yemek kaşığı tereyağ2,5 yemek kaşığı Mısır unu2 su bardağı su1 kase tel peynir (kolot,çeçil)1 çay kaşığı tuzYapılışı:Tavamız da tereyağımızı eriterek mısır unu ekliyoruz. Mısır unu iyice kavrulduktan sonra suyu yavaş yavaş ilave ederek kıvam veriyoruz ve ardından peynirini de koyup kısık ateşte eriyene kadar bekliyoruz. Dilerseniz ayrı bir tavada tereyağını eritip en son üzerine ekleyebilirsiniz.Sağlıkla, Afiyet ve Sevgiyle kalın..
Ekleme Tarihi: 24 December 2021 - Friday
Dilek Ekşi

Kuymak mı? Mıhlama mı?

Lezzetini tereyağından ve peynirinden alıyor. Bir Rize’li olarak bendeki adı Mıhlamadır. Kaldı ki; buna rağmen bile Muhlama mı? Mıhlama mı? diye soranların sayısı da oldukça fazla. O zaman buradan son noktayı koyacak bir açıklama yaparak “Mıhlama” olduğunu söyleyelim. Rize de Mıhlama, Trabzon da ise Kuymak’tır.

Bazı söylemler de peyniri fazla olduğunda mıhlama, mısır unu fazla olduğunda kuymaktır denir. Ancak durum pek öyle değil. Mıhlama da Kuymakta uzayan peynir ile ün yapmıştır.

Benim de ailemden gördüğüm ve öğrendiğim, mıhlama; mısır unu az yağ ile kavrulur. Suyu ve peyniri eklenir. Son olarakta ayrı bir tavada eritilen tereyağı mıhlamanın üzerine dökülerek tamamlanır.

Trabzonlu dostlarımız ise; bol tereyağında mısır ununu kavurup suyunu, peynirini de koyduktan sonra altı kısık olarak tereyağın yüzüne çıkmasıyla lezzetini tamamlıyor.

Mıhlama ve Kuymakta kullanılan peynirlerin başında kolot, çeçil ve tel peynir gelir. Peynirin sünmesiyle lezzet showlarına imza atılır.

Her yörenin kendine özgü yemekleri ve dokunuşlarıyla söyledikleri farklı isimler vardır. Lezzet olarakta baktığımızda ise ikisi de birbirinden lezzetli olarak yapılır ve afiyetle yenilir. Bir başka özelliği de bakır tavalarda yapılarak dibini tutturulmasıdır, çünkü lezzeti dibinde saklıdır.

Bu kadar ballandıra ballandıra anlatıp tarif vermemek olmaz diyerek hemen siteye tarifi ekliyorum. İster Mıhlama ister Kuymak, içine sevginizide katıp yaparsanız, bakın o zaman peyniri de uzar, yağda üstüne çıkar ve tavanın dibide sıyrılır.

Mıhlama

2 yemek kaşığı tereyağ
2,5 yemek kaşığı Mısır unu
2 su bardağı su
1 kase tel peynir (kolot,çeçil)
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Tavamız da tereyağımızı eriterek mısır unu ekliyoruz. Mısır unu iyice kavrulduktan sonra suyu yavaş yavaş ilave ederek kıvam veriyoruz ve ardından peynirini de koyup kısık ateşte eriyene kadar bekliyoruz. Dilerseniz ayrı bir tavada tereyağını eritip en son üzerine ekleyebilirsiniz.


Sağlıkla, Afiyet ve Sevgiyle kalın..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.