Dilek Ekşi
Köşe Yazarı
Dilek Ekşi
 

Balkabağı var istersen!

Merhaba, konu başlığında Bal Kabağını görünce yüzünüzü buruşturup “Ay hiç sevmem” dediğinizi duyar gibiyim :-) Çok zaman önce ben de sadece kabak tatlısı sevenler kulübündendim ancak zaman geçip, sağlıklı yiyecekler günümüzde bu kadar önemli iken, biraz araştırıp sağlık deposu olarak bize sunulan balkabağı nelere faydalıdır? Bal kabağından hangi farklı lezzetler ortaya çıkar diyerek baktığımda; çorbalar, içecekler, ekmek çeşitleri, cipsler ve daha neler neler...Şimdi doktor ağzıyla yazıp aklınızı karıştırmadan kolay bir dille yazmak istiyorum. Öncelikle tam mevsiminde olduğumuz Bal kabağının bir çok vitamin açısından zengin olduğunu biliyoruz. Kış mevsiminde vücut yapımız soğur,balkabağı vücudumuzu ısıtarak savunma sistemimizi güçlendirir. Göz, cilt ve sindirim sistemimize doğru kullanıldığı taktirde etkileri oldukça fazladır. Diyet listelerinin başında yer alır. Çünkü; bol lifleri sayesinde gün boyu tokluk hissi verir. Tabi her zaman lezzet önemlidir. Yedigimiz yemeğin, tatlının, içtiğimiz içeceğin damağımızda bıraktığı  hazdan dolayı tekrardan o lezzeti denemek isteriz.Haydi o zaman gelin balkabağını tüketmeye, tatlıdan farklı bir vitamin deposu olan Bal Kabağı çorbasıyla ilk adımı atalım. Çocuğu olan anneler özellikle denemeli diyerek bu konudaki ısrarımı sürdürüyorum :-) Tatlı kısmında ise alışıla gelmiş kabak tatlısı hepimizin bildiği ve eminim ki severek yedigimiz tatlıların başında gelir. Hele bir de üzerine tahin ve ceviz de ekliyorsak. Peki sütlü bir tatlı da muhallebi üzerine yer verebileceğimizi biliyor musunuz? Ayrıca kreplerimize, ekmeklerimize katıp farklı lezzetleri denemenizi de tavsiye ederim.Her yazımda bir anımı hatırlayıp yazarken, tabii ki de bir anımı daha buraya bırakıyorum..Bilirsiniz ki Sakarya-Adapazarı bölgeleri Bal kabağı cennettedir. Amcamlar Adapazarında yaşıyordu. Bal kabaklarımız oradan gelirdi. Kabak kesme işlemi babamdaydı. O zamanlar evimiz sobalıydı. Kabaklar kesilir, içindeki çekirdekleri ayırırdık. Sobanın üzerine dizerdim hepsini, çevirirken parmak uçlarım hafiften yanardı. Çekirdekler kızardıkça kokusu tüm evi sarardı. Sonra biz onları afiyetle yerdik. Sadece bu anı bile balkabağını sevmemin tek neden olabilir.Gel gelelim son cümlelerime; bilirsek severiz, sevdiğimiz gibi yaparsak afiyetle yeriz. Bedeninizin sağlığı için kendinize sebepler yaratın ve sağlıcakla kalın.TARİFİ4-5 adet Bal kabağı1 adet küçük boy patates1 adet havuç1 adet soğanBir su bardağı tavuk suyu yada et suyu1 çay bardağı krema1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı tereyağ2 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı zencefil1 çay kaşığı zerdeçalTenceremizin içerisine önce yağları, sonrasında büyük kuşbaşı şeklinde doğradığımız tüm malzemeleri ve un koyup iyice kavuruyoruz. Kavrulan sebzelerin üzerine krema, et suyu ya da tavuk suyunu ilave ediyoruz. Daha sonra kaynatmış olduğumuz sıcak suyunu da ilave edip baharatlarını ekliyoruz. İyice kaynayıp sebzeler piştikten sonra tanesiz olacak şekilde blenderla çekiyoruz. *Servis önerisi olarak dereotu maydanoz kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.8-10 kişilikPişirme süresi 40 dakikaSevgilerimle..Bal Kabağı çorbası tarifime @favorilezzetler.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 27 November 2021 - Saturday
Dilek Ekşi

Balkabağı var istersen!

Merhaba, konu başlığında Bal Kabağını görünce yüzünüzü buruşturup “Ay hiç sevmem” dediğinizi duyar gibiyim :-) Çok zaman önce ben de sadece kabak tatlısı sevenler kulübündendim ancak zaman geçip, sağlıklı yiyecekler günümüzde bu kadar önemli iken, biraz araştırıp sağlık deposu olarak bize sunulan balkabağı nelere faydalıdır? Bal kabağından hangi farklı lezzetler ortaya çıkar diyerek baktığımda; çorbalar, içecekler, ekmek çeşitleri, cipsler ve daha neler neler...

Şimdi doktor ağzıyla yazıp aklınızı karıştırmadan kolay bir dille yazmak istiyorum. Öncelikle tam mevsiminde olduğumuz Bal kabağının bir çok vitamin açısından zengin olduğunu biliyoruz. Kış mevsiminde vücut yapımız soğur,balkabağı vücudumuzu ısıtarak savunma sistemimizi güçlendirir. Göz, cilt ve sindirim sistemimize doğru kullanıldığı taktirde etkileri oldukça fazladır. Diyet listelerinin başında yer alır. Çünkü; bol lifleri sayesinde gün boyu tokluk hissi verir. Tabi her zaman lezzet önemlidir. Yedigimiz yemeğin, tatlının, içtiğimiz içeceğin damağımızda bıraktığı  hazdan dolayı tekrardan o lezzeti denemek isteriz.

Haydi o zaman gelin balkabağını tüketmeye, tatlıdan farklı bir vitamin deposu olan Bal Kabağı çorbasıyla ilk adımı atalım. Çocuğu olan anneler özellikle denemeli diyerek bu konudaki ısrarımı sürdürüyorum :-) Tatlı kısmında ise alışıla gelmiş kabak tatlısı hepimizin bildiği ve eminim ki severek yedigimiz tatlıların başında gelir. Hele bir de üzerine tahin ve ceviz de ekliyorsak. Peki sütlü bir tatlı da muhallebi üzerine yer verebileceğimizi biliyor musunuz? Ayrıca kreplerimize, ekmeklerimize katıp farklı lezzetleri denemenizi de tavsiye ederim.

Her yazımda bir anımı hatırlayıp yazarken, tabii ki de bir anımı daha buraya bırakıyorum..

Bilirsiniz ki Sakarya-Adapazarı bölgeleri Bal kabağı cennettedir. Amcamlar Adapazarında yaşıyordu. Bal kabaklarımız oradan gelirdi. Kabak kesme işlemi babamdaydı. O zamanlar evimiz sobalıydı. Kabaklar kesilir, içindeki çekirdekleri ayırırdık. Sobanın üzerine dizerdim hepsini, çevirirken parmak uçlarım hafiften yanardı. Çekirdekler kızardıkça kokusu tüm evi sarardı. Sonra biz onları afiyetle yerdik. Sadece bu anı bile balkabağını sevmemin tek neden olabilir.

Gel gelelim son cümlelerime; bilirsek severiz, sevdiğimiz gibi yaparsak afiyetle yeriz. Bedeninizin sağlığı için kendinize sebepler yaratın ve sağlıcakla kalın.

TARİFİ

4-5 adet Bal kabağı
1 adet küçük boy patates
1 adet havuç
1 adet soğan
Bir su bardağı tavuk suyu yada et suyu
1 çay bardağı krema
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal

Tenceremizin içerisine önce yağları, sonrasında büyük kuşbaşı şeklinde doğradığımız tüm malzemeleri ve un koyup iyice kavuruyoruz. Kavrulan sebzelerin üzerine krema, et suyu ya da tavuk suyunu ilave ediyoruz. Daha sonra kaynatmış olduğumuz sıcak suyunu da ilave edip baharatlarını ekliyoruz. İyice kaynayıp sebzeler piştikten sonra tanesiz olacak şekilde blenderla çekiyoruz.
*Servis önerisi olarak dereotu maydanoz kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

8-10 kişilik
Pişirme süresi 40 dakika

Sevgilerimle..

Bal Kabağı çorbası tarifime @favorilezzetler.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.