Evlerimizde geçirdiğimiz bu süreçte beslenmenin sağlığımız üzerindeki önemini çok iyi öğrendik. Bu süreçte üzerinde düşündüğüm bir konuyu bu yazımda sizinle paylaşmak istedim. Okurlarımın bazılarıyla hem fikir olacağımızın yanı sıra fikir ayrılığına da düşeceklerimde olacaktır. Dört mevsimin bize sunduğu meyve ve sebzelerden en güzel şekilde fayda sağlıyoruz. Mevsiminde bize sunulan meyve ve sebzeleri tüketmek vücudumuza fayda sağlıyor. Peki biz ne yapıyoruz? Her mevsimde zamanı olmayan gıdaları tüketmek için hazırlıklar yapıyoruz.
Aslında olması gereken hangi mevsim bize hangi gıdayı sunuyorsa onu tüketmektir. Aksi halde neden dört mevsimde toprak bize bunları sumasın ki? Hadi diyelim yaz ve kış hazırlıkları yaptık. Derin dondurucularda stokladık. Bunların yapım ve hazırlama aşamasındaki kurallarına, saklama koşul ve sürelerine dikkat ediyor muyuz? Yapılan her hazırlıklarda tarih notu çok önemli. Çünkü dondurucularda ürünlerin ne kadar süre içerisinde tüketilmesi, ürünün besin değerini kaybetmeden muhafaza edilmesinin belli başlı tarihleri var. Bunlar sadece meyve sebze tüketiminde değil, et, balık ve tavuk gibi gıda ürünlerinde de geçerli. Pişmiş ürünlerin ayrı çiğ olarak saklanan ürünlerin ayrı tüketim tarihleri var. Aslında gelenek haline dönüşen bu hazırlıklar birçoğumuzun mutfakta işlerini kolaylaştırıyor.
Gelin bu yaz hazırlıklarımızda daha detaylı bir araştırma yapalım kendimize konu başlıkları oluşturarak derin dondurucuda hangi besinlerin bozulmadan ne şekilde ve ne kadar süre saklanabileceğine bir göz atalım. Sizler için bir kaçını ben sıralıyorum.
En uzu süre saklanabilen besin: Sebze 12 ay
Balık tazeliğini koruma süresi: 3 – 6 ay arası (balık çeşitlerine göre değişiyor)
Kuzu et çiğ olarak: 6 – 9 ay arası
Dana eti: 12 ay
Keyifle hazırlayıp sağlıkla tüketeceğimiz bir yaz olsun. Sevgiyle kalın.